Legeartikkel om CAH
Skrevet til boken “Fem diagnoser” av dr. Eystein Husebye.
Professor/overlege Klinisk institutt 2/medisinsk avdeling Universitetet i Bergen/Haukeland Universitetssykehus
Innledning
Medfødt binyrebarkhyperplasi (engelsk: Congenital adrenal hyperplasia (CAH)) er betegnelsen på en gruppe arvelige sykdommer som skyldes mangel på et av enzymene som deltar i dannelsen av binyrebarkhormoner. Dette gir typisk mangel på de livsviktige steroidhormonene kortisol og aldosteron, og samtidig opphopning av testosteron. Behandlingen er komplisert og har som siktemål å normalisere hormonnivåene, sikre normal kroppslengde og kjønnsutvikling og forebygge komplikasjoner.
Medfødt binyrebarkhyperplasi er en gruppe medfødte sykdommer der gener som deltar i eller regulerer hormonproduksjonen i binyren ikke fungerer normalt. Hos over 95 % skyldes CAH mutasjoner i genet som koder for 21-hydroksylase, et av enzymene som er deltar i syntesen av de livsviktige hormonene aldosteron og kortisol. Mangel på 21-hydroksylaseaktivitet fører ikke bare til mangel på disse hormonene, men også til overskudd av testosteron (Figur 1).
CAH deles inn i de alvorlige klassiske formene som ofte diagnostiseres ved fødselen eller i tidlige barneår og de ikke-klassiske som debuterer senere i unggdomsår og voksen alder. Den klassiske formen som omtales her er igjen delt inn i salttapende og såkalt simpel viriliserende CAH. Ved salttapende CAH har en mangel på aldosteron som fører til salttap i urinen og mutasjonen ødelegger typisk genfunksjonen helt. Det kreves svært lite enzymaktivitet for å få tilstrekkelig aldosteron for å hindre salttap. Disse formene kalles simpel viriliserende CAH. Kortisolmangelen registreres av hypofysen som forsøker å øke produksjonen med å skille ut hypofysehormonet ACTH. Dette setter fart på steroidsyntesen og øker også binyrebarkens størrelse, derav navnet medføst binyrehyperplasi, CAH. En «bivirkning» av denne stimuleringen er at det lages for mye mannlig kjønnshormon allerede i fosterlivet. Dermed vil kjønnsutviklingen hos jentefostre kunne påvirkes i mannlig retning og kjønnsbestemmelsen kan være vanskelig å fastsette. Guttebarn utvikles derimot normalt.
Forekomst
Omlag 1 av 15000 fødes med CAH, noe som betyr at om lag 4 fødes med denne diagnosen i Norge hvert år. CAH arves recessivt som betyr at mor og far begge er bærere av sykdommen uten selv å ha den. Vi har 2 kopier av de fleste gener og det friske genet er tilstrekkelig til å ivareta normal binyrefunksjon. Sykdom opptrer om man arver det syke genet til begge foreldrene. Dette arvemønsteret såkalt autosomal resessivt arv – innebærer en lik kjønnsfordeling mellom jenter og gutter. I vår nasjonale undersøkelse ledet av overlege Ingrid Nermoen på Akershus universitetssykehus, fant vi imidlertid færre gutter/menn med CAH enn forventet. Årsaken er trolig at noen gutter aldri ble diagnostisert og kanskje døde i binyrebarksvikt uten diagnose. Trolig vil dette unngås nå som nyfødtscreening for CAH ble innført i 2012 og trolig muligens vil nyfødtscreening vise at frekvensen er noe høyere.
Klinikk
Ved salttapende CAH utvikles en binyrebarkkrise med oppkast, dehydrering, lavt blodsukker og lavt blodtrykk kort tid etter fødselen om behandling med binyrehormoner ikke startes. Lav natrium og høy kalium i blodprøver gir en indikasjon på at CAH foreligger. Begge de klassiske formene for CAH gir virilisering av kjønnsorganene til jenter. Typisk er forstørret klitoris og delvis sammenvokste små kjønnslepper. Ubehandlet vil jenter gjennomgå stemmeskiftet, bli betydelig viriliserte og kortvokste. Guttene får tidlig pubertet og kan være ferdig utvokst allerede i syv års alder. Tidlige diagnose og behandling er derfor svært viktig.